New York

 

NYC

New York huser alle internasjonale ambassader til De forente nasjoner, og organisasjonens hovedkvarter ligger også her.

Historie
I 1524 seilte den første europeer

florentineren Giovanni da Verrazano

opp til Manhattan, som på 1500-tallet var delt mellom en rekke indianerstammer, alle sammen av lenapegruppen. Verrazano seilte i den franske krones tjeneste, og gav stedet det franske navnet Nouvelle Angoulême (Ny-Angoulême), etter kong Frans I, som var konge av Frankrike og greve av Angoulême.

new-york-03-199x300

opp elven som skiller Manhattan og New Jersey, derav navnet Hudson River.

Europeisk bosetning skjedde ikke før nederlandske pelshandlere slo seg ned der i 1614. I 1624, ti år etter at de først var kommet, etablerte nederlenderne kolonien Nieuw Amsterdam lengst sør på Manhattan.

Den nederlandske koloniale generaldirektør Peter Minuit kjøpte øya Manhattan fra lenapeindianerne i 1626 (at kjøpssummen var på glassperler til en verdi av 24 dollar er senere blitt påvist å være en legende). Indianernes antall, som tidligere kan ha vært oppe i 5 000, sank frem til år 1700 til ca 200 på Manhattan.

Kjente artister og band

Tidlig liv og oppvekst

Jennifer Lopez var født og oppvokst i Castle Hill, et nabolag i Bronx i New York. Foreldrene hennes kommer fra Puerto Rico, og faren, David Lopez, er en dataspesialist og moren, Guadalope, er en førskolelærer. Hun har to søstre som heter Lynda og Leslie. Jennifer ble oppvokst som katolikk. Lopez gikk på Preston High School i Bronx, som var en katolsk jenteskole. Da hun var 19 år, tok hun egen danse- og sangopplæring. Etter en stund fikk hun småroller i filmer og i 1993 var hun bakgrunnsdanseren til Janet Jackson i musikkvideoen «That`s The Way Love Goes».

Karriere

I løpet av rundt 10 år, har Jennifer Lopez utgitt 6 album og vært med i en rekke reklamekampanjer og vært forsidepike for sider som Cosmopolitan, Marie Claire og Seventeen. Hun har sitt eget klesmerke, J.Lo, og har latt fire parfymer bli utviklet for sitt merke, Glow By J.Lo, Still, Miami Glow, Live, «Deseo», «Deseo Forever» og den alle nyeste, «Live Blue». Disse har solgt over 100 millioner tilsammen verden over.

Etter at Jennifer fødte tvillingene, har hun tatt en pause fra musikken. I 2010 var det ventet et nytt album, kalt Love. Den første singelen for albumet heter «Louboutins» og har fått negativ kritikk.

Privatliv

López har tidligere vært gift med Ojani Noa og Chris Judd. Hennes forlovelse i 2002 med skuespilleren Ben Affleck var lenge en mediebegivenhet. Ben Affleck ga en forlovelsesring til Jennifer som var verdt over $1,2, noe som tilsvarer rundt 8,1 millioner NOK. De avsluttet forholdet i 2004. Sangeren Marc Anthony møtte Jennifer høsten 2006 og de fant rask tonen. 22. februar 2008 fødte Jennifer Lopez tvillingene, Emme og Max med ektemannen Marc Anthony. I 2011 kunngjorde paret at de skilte lag.

Christina Aguilera,

Christina María Aguilera (født 18. desember 1980 i Staten Island, New York) er en amerikansk popsangerinne med latinamerikansk bakgrunn. Sammenlagt har hun solgt 42 millioner album.

Oppvekst

Hun ble født i New York til foreldrene Fausto Wagner Xavier Aguilera og Shelly Loraine (née Fidler). Faren hennes er født i Ecuador. Aguileras far var voldelig mot moren, henne selv og søsteren hennes, noe som har preget mye av musikken hennes. Foreldrene hennes skilte seg da hun var sju og sammen med søsteren sin, Rachel, og moren, flyttet de til Aguileras bestemor i Pittsburgh. Det var bestemoren som først oppdaget hennes sangtalent, da hun sang for bamsene sine før hun skulle legge seg.

Helt fra ung alder av deltok hun på mange ulike sangkonkurranser, og ifølge tv-programmet VH1 var hun så suksessfull at konkurrenter pleide å trekke seg hvis de fikk vite at de skulle konkurrere med henne. Før hun fylte fem år kunne hun alle sangene fra musikalen Sound of Music.

The Mickey Mouse Club
Tolv år gammel ble hun medlem av The Mickey Mouse Club, sammen med andre superstjerner som Britney Spears, Justin Timberlake, JC Chasez og Keri Russel. På denne tiden ble hun omtalt som «Den lille jenta med den store stemmen».

Gjennombrudd

Det store gjennombruddet fikk hun i 1999 med sangen «Genie in a Bottle» fra hennes debutalbum som ble utgitt samme år.

Etter det første albumet ble det utgitt et spansk album Mi Reflejo i 2000, samme år som hennes tredje album, da på engelsk igjen, ble gitt ut under tittelen My Kind Of Christmas.
Reklamer og produkter

Aguilera reklamerte for Coca-Cola i 2001 i en 60 sekunders reklamefilm som hun fikk 10 millioner dollar for. Siden 2006 har Christina byttet fra Cola og reklamerer nå for Pepsi. Aguilera markedsførte sin egen parfyme i 2007 under slagordet «Sometimes, It’s all you need to wear».

Diskografi

I 2002 ble hennes fjerde album gitt ut, Stripped. Hun uttrykte selv at hun valgte denne tittelen fordi mange av tekstene var så ærlige og «nakne». Albumet solgte over 20 millioner eksemplarer.

Lady Gaga,

Stefani Joanne Angelina Germanotta

(født 28. mars 1986), bedre kjent som Lady Gaga, er en amerikansk musiker og danser. Hun begynte karrieren sin som låtskriver for etablerte artister som Fergie, Pussycat Dolls, Britney Spears, New Kids on the Block og sanger/produsent Akon. Etter at Akon la merke til at hun hadde talent signerte han henne på sitt eget plateselskap -Kon Live
Distribution.

 

Etter dette begynte Gaga å jobbe på debutalbumet.
Debutalbumet The Fame kom ut i 2008 og, som hun forklarte, handler om «hvordan hvem som helst kan føle seg berømt». Til nå har albumet nådd opp på de internasjonale listene med hit-singlene «Just Dance» og «Poker Face».

Gaga er tydelig påvirket av glamrockere -som David Bowie og Queen, men også popmusikere som Michael Jackson og Madonna.
Biografi
1986–2005: Tidlig liv

Gaga ble født med navnet Stefani Joanne Angelina Germanotta på Manhattan i New York, med italiensk-amerikanske foreldre.

Faren, Joseph Germanotta, er en internett-entreprenør mens moren, Cynthia, jobber som telekommunikasjonsassistent Hun er deres eldste barn.

Da hun var rundt elleve år, skulle Gaga begynne på Juilliard School på Manhattan, men istedet begynte hun på den private skolen Catholic School of the Sacred Heart.Gaga hadde lært å spille piano siden hun var fire år og skrev sin første pianoballade da hun var 13 år og begynte å opptre på «open mic nights» da hun var 14 år. Da hun var 17 år begynte hun på Tisch School of the Arts, der hun studerte musikk.

Hun forbedret skriveferdighetene sine ved å komponere stiler og analytiske dokumenter som fokuserte på temaer som kunst, religion og sosio-politiske ordre.

Hun avsondret imidlertid fra New York University.

Da hun var 20 år, begynte hun å jobbe for Interscope Records som en låtskriver, der hun skrev sanger for popartister som Pussycat Dolls. Etter at hun flyttet ut fra foreldrenes hus,begynte Gaga å opptre i Lower East Side Club-området med bandet Mackin Pulsifer og SGBand.

Gaga fikk artistnavnet sitt da musikkprodusenten Rob Fusari sammenlignet den vokale stilen hennes med Freddie Mercury, og tok navnet Gaga fra singelen Queen gav ut i 1984, «Radio Ga-Ga». Det var Fusari som hjalp henne med å skrive noen av hennes tidligere hits, som «Disco Heaven», «Dirty Ice Cream», og «Beautiful, Dirty, Rich».

2005-2007: Karrieren begynner

Lady Gaga var opprinnelig signert til Def Jam da hun var 19 år gammel, noe som skjedde etter at L. A. Reid hørte henne synge da hun gikk ned gangen fra kontoret hans Dog Gaga påstår at Reid aldri møtte henne

«Jeg brukte å vente utenfor kontoret hans i timevis, mens jeg håpet på at han skulle arrangere møter med meg om sanger, men det skjedde aldri.»

Mariah Carey

(født 27. mars 1970 på Long Island, New York) er en amerikansk popsangerinne, låtskriver, og skuespiller.
Biografi

Mariah Carey er den andre datteren til operasangerinnen og sangpedagogen Patricia Hickey, og Alfred Roy Carey. I 1993 ble hun gift med Tommy Mottola (som er nå gift med Mexicos største popstjerne, Thalía).

De ble skilt i 1997. I april 2008 giftet hun seg med skuespilleren Nick Cannon. 30. april 2011 ble hun og Cannon foreldre til tvillingene Moroccan og Monroe Cannon.
Mariah Carey debuterte i 1990 med Vision of love. Hun ble kjent for sin særegne sangteknikk, som hovedsakelig henter inspirasjon fra soul, jazz og pop.

På tittelsporet når hun opp til en firestrøken g, og har senere sunget firestrøken b. Hennes såkalte wailing (improviserte, ordløse toneglidninger) har imidlertid blitt mer omtalt.

Carey har hatt stor suksess,

spesielt i USA, Storbritannia og Australia. Hun oppnådde stort salg med albumet Daydream i 1995, som bl.a. inneholder sangene «Fantasy» og «Always Be My Baby». Da singelen «My All» i 1998 toppet USAs salgsliste Billboard Hot 100 satte hun ny verdensrekord som den kvinnelige artisten med flest topplasseringer på denne lista noensinne, bare slått av The Beatles.

Hun innehar også en rekke andre rekorder. I mars 2008 har hun nok engang toppet Billboards singleliste med singelen «Touch My Body», den 18 singelen hennes. Med den gikk hun forbi Elvis Presley, men ennå har The Beatles flere 1. plasser enn Mariah Carey

I Norge har suksessen

vært noe mer begrenset, men hun har hatt 14 singler og 11 album inne på VG-lista. Blant hennes mest populære utgivelser i Norge er singlene «Hero» (1993) og «When You Believe» (1998, duett med Whitney Houston), begge med nummer to på singellista som beste plassering, og albumet Music Box (1993) som solgte til andreplass på albumlista, men lå inne i hele 46 uker, og solgte godt over 200 000 album i Norge.

Hun har samarbeidet med en rekke kjente artister som Busta Rhymes, 98 degrees, Westlife, Whitney Houston, Puff Daddy, Sisqo, Boyz II Men, Jay-Z og Luther Vandross.
Carey har spilt i flere filmer. Hun filmdebuterte i 1999 i filmen The Bachelor med Chris O’Donnell, men er mest kjent for sin hovedrolle i filmen Glitter fra 2001.

Filmen ble en flopp over hele verden og ble slaktet av kritikerne. Fiaskoen og hennes ferdig forhold med den meksikanske sangeren Luis Miguel, førte til den største krisen i hennes karriere til nå, hun tok en lengre pause fra rampelyset og byttet plateselskap.

Etter denne filmfiaskoen, fikk hun en av tre hovedroller i filmen Wisegirls, en mafiafilm, hvor hun fikk strålende kritikk for sitt bidrag. Dette var en lavbudsjettfilm og nådde ikke frem til kinoformat, men er utgitt på dvd i de fleste land.

Filmmusikken til Glitter

fikk blandede kritikker (terningkast 6 i VG, og kåret til et av de 5 beste album på markedet i 2001), men solgte skuffende lite i forhold til hennes andre utgivelser. Hennes album The Emancipation of Mimi hade etter bare en måned solgt dobbelt så mange plater i USA som Glitter noengang gjorde.

Mange av komposisjonene og (de fleste av) tekstene har Carey skrevet selv, enten alene eller i samarbeid med andre. Hun har blant annet fått hjelp med sangene fra Walter Afannassieff, Diane Warren og Carole King.
Carey, en av verdens mest velstående kvinner, er kjent for sitt engasjement i gatebarn og fattigdomsbekjempelse i USA, og driver blant annet Camp Mariah, et tilbud til underpriviligerte barn.

Diskografi (album)

Studio Album

Mariah Carey (1990) Music Box (1993) Merry Christmas (1994) Daydream (1995)
Butterfly (1997)Rainbow (1999)Glitter (2001)Charmbracelet (2002)The Emancipation of Mimi (2005) E=MC2 (2008) Memoirs of an Imperfect Angel (2009)

Samlealbum

Greatest Hits (2001) The Remixes (2003) The Ballads (2008) Live MTV Unplugged EP (1992)

Turneer

Music Box Tour (1993) Butterfly World Tour (1998) Rainbow World Tour (2000)
Charmbracelet World Tour: An Intimate Evening with Mariah Carey (2003–2004)
The Adventures of Mimi Tour (2006)