Flisa i Solør

Solør er bygdene i Glommas dalføre med sidedaler, mellom Elverum og Kongsvinger i Innlandet fylke. I dag anses Brandval sogn i Kongsvinger og kommunene Grue, Åsnes og Våler området Solør, i eldre tid hørte også Vinger og Eidskog med.

I sentrum av Solør ligger Åsnes kommune med landsbyen Flisa som det største handelssenteret mellom Kongsvinger og Elverum. Kaffegata er det ikoniske navnet på hovedgaten på Flisa. 

Solør Mart’n ble først arrangert i 1982, og har siden blitt en årlig folkefest som tiltrekker seg tusenvis av besøkende hvert år (ca 40 000 besøkende). På Solør Mart’n kan man finne alt fra lokale produkter og håndverk, til tivoliattraksjoner og matboder. Kulturarrangementer som konserter og teaterforestillinger er en viktig del av arrangementet. Solør Mart’n starter alltid på torsdag og varer til og med søndag, oppstart er siste torsdag i juni.

Handelssenteret Flisa er foreningen bak Solør Mart’n, de arrangerer også Vårfest, Høstfest, julegateåpning og Julefestival på Flisa.

SolørMart’n er kjent for gratis konserter og underholdning, gratis parkering og alltid topp stemning. 

Det finnes flere grunner til å besøke denne vakre regionen:

  1. Natur og friluftsliv: Solør ligger i et område med flott natur og muligheter for friluftsliv. Her kan man gå på tur i skog og, sykle på vakre landeveier, fiske i en av de mange innsjøene eller elvene, eller padle kano eller kajakk.       
  2. Kultur og historie: Solør har flere kulturhistoriske attraksjoner som er verdt å besøke, inkludert Åsnes Finnskog Museum, som viser livet til skogsfinnene som slo seg ned i området på 1600-tallet. Det er også flere gamle kirker og gårder i området som er verdt et besøk.

  3. Mat og drikke: Åsnes er kjent for sin lokale mat og drikke, og det finnes flere gårdsbutikker og spisesteder hvor man kan smake på lokale spesialiteter som spekemat, ost, og øl.

  4. Arrangementer og festivaler: Solør har flere arrangementer og festivaler gjennom året, inkludert SolørMart’n, Julefestival, Finnskogdagene og Finnskogutstillingen.

  5. Avslappende atmosfære: Solør har en rolig og avslappende atmosfære som kan være perfekt for de som ønsker å komme seg bort fra bylivet og slappe av i vakre omgivelser.

Noen av de mest populære turistattraksjonene i Solør er:

  1. Finnetunet: Et friluftsmuseum som viser hvordan finnene i Solør levde og arbeidet på 1800-tallet.

  2. Kongsvinger festning: En godt bevart festning fra 1700-tallet som er åpen for omvisninger.

  3. Skasen fort: Et militært anlegg som ble bygget i 1905 og brukt under andre verdenskrig.

  4. Jønsberg videregående skole: En skole med fokus på landbruk, hagebruk og skogbruk, som også tilbyr besøk på gården.