Seoul – Sør-Korea

Seoul er hovedstaden i Sør-Korea. Byen har 9,8 millioner innbyggere og utgjør sammen med forsteder i naboprovinsene Incheon og Gyeonggi storbyområdet Sudogwon som er verdens nest mest befolkede urbane område med over 25 millioner innbyggere.

Området er dermed hjem til halvparten av landets befolkning, en fjerdedel innenfor byens grenser. Seoul er Sør-Koreas tyngdepunkt innenfor de fleste samfunnsområder.

Seoul ligger ved Hanelva og kan skrive sin historie tilbake til år 18 da Wiryeseong ble etablert, som en av de to hovedstedene i kongedømmet Baekje.

Joseon-kongen Taejo gjorde byen til hovedstad i 1394 og det har den vært siden, med unntak av perioden under japansk okkupasjonen (1910–1945). En finner i dag restene av den opprinnelige byen i utkanten av det sørøstre Seoul.

Fire verdensarvsteder knytter byen tett til Koreas historie; Changdeokgungpalasset, Hwaesongfestningen, Jongmyohelligdommen og Joseondynastiets kongegraver.

Mirakelet ved Hanelva referer til den voldsomme økonomiske utviklingen Sør-Korea har hatt de siste tre tiårene med utgangspunkt i Seoul.

Byen er klassifisert som verdensby på grunn av byens innflytelse på forretningsliv, handel, utdanning, teknologi, underholdning og politikk, og rangeres på 10. plass i 2010.

Byen er en av verdens ti viktigste finanshovedsteder,og huser hovedkontorene til noen av verdens største industriselskap som Samsung, LG, Hyundai-Kia og SK, samt finanskonsernene Woori og Shinhan.

Samsung (juridisk navn Samsung Group) er en av de største forretningsgruppene i Sør-Korea. Det startet som et eksportselskap i 1938, men utvidet seg raskt til andre områder.

Samsung Group har godt over 400 000 ansatte over hele verden, og produserer biler, elektronikk, kjemikalier, fly, båter, handelsvarer, driver hoteller, fornøyelsesparker, bygger skyskrapere, produserer tekstiler, mat osv i separate selskaper, bygd opp etter den asiatiske finanskrisen.

Suwon i Sør-Korea blir av og til kalt «Samsungbyen» i dagligtale.

Samsung Electronics, grunnlagt i 1969, er det største medlemmet av Samsunggruppen, og en av de største elektronikkfirmaene i verden.

Det ble grunnlagt i Daegu i Sør-Korea, og finnes i dag i over 58 land, og har over 208 000 ansatte. Omsetningen i 2003 var på over 101,7 milliarder amerikanske dollar.

Samsung Electronics er i dag ansett som et av verdens top 10 selskaper, og er et av bare 4 selskaper i Asia (inkludert Japan) som omsetter for over 100 milliarder amerikanske dollar. I 2010 solgte Samsung 280 millioner mobiltelefoner, og i 2011 ble salgstallet øket til over 300 millioner telefoner.

Samsung (som betyr «tre stjerner» eller «tristar» på koreansk) ble grunnlagt av Lee Byung-chull.

I 2008 utpekte Forbes Seoul som verdens sjette økonomisk viktigste by, foran Paris og Los Angeles.

Byen har for å markere sin og landets økte innflytelse påtatt seg flere internasjonale vertskap; i 1986 for Asialekene, i 1988 for sommer-OL i 2002 for fotball-VM 2002 og i 2010 for toppmøtet i G20.

Seoul har en høyteknologisk infrastruktur, og var den første byen som etablerte Digital Multimedia Broadcasting (DMB) og WiBro for høyhastighets kringkasting og Internett.
Den har en godt utbygd 100 Mbit/s fiberoptisk bredbåndsnett som skal oppgraderes til 1 Gbit/s innen 2012.

Seoul er det nordlige endepunktet for høyhastighetstoget KTX som har forbindelse sørover til Busan og Mokpo med opptil 350 km/h.

Seouls undergrunnsbane er helt avgjørende for persontransport i hele byområdet, banen er verdens tredje travleste målt i antall passasjerer med over åtte millioner daglige reiser. AREX er en egen jernbane som knytter byen sammen med Gimpo internasjonale lufthavn og Incheon internasjonale lufthavn, sistnevnte er rangert som verdens beste flyplass siden 2005.

Incheon internasjonale lufthavn (IATA: ICN, ICAO: RKSI) er den største flyplassen i Sør-Korea og en av de største i Asia. Den har hvert år 2006 blitt kåret til verdens beste flyplass og har mottatt en fem-stjernes rangering av Skytrax, som er en prestisjefull utmerkelse flyplassen bare deler med to andre; Hongkong internasjonale lufthavn og Singapore Changi Airport.

Flyplassen ligger 30 minutters reise øst for Seoul og er hovedflyplass for de sørkoreanske flyselskapene Korean Air, Asiana Airlines og Polar Air Cargo. Incheon Tiger Airways, som er et nyetablert datterselskap av Tiger Airways i Singapore ønsker å benytte flyplassen som sin base.

Den åpnet 29. mars 2001 og erstattet Gimpo internasjonale lufthavn, som nå bare benyttes for innenlandske flygninger samt flygninger til Tokyo internasjonale lufthavn (Haneda) og Shanghai Hongqiao internasjonale lufthavn.

Flyplassen er en hub for internasjonale sivile flygninger og godstransport i Øst-Asia. Sikkerhetstiltakene på flyplassen er hypermoderne og rettet både mot terror og sykdomsspredning.

Fasilitetene gjør at Incheon internasjonale lufthavn anses som Asias teknologisk mest avanserte flyplass.
Flyplassen er Asias sjette travleste målt etter antall passasjerer

Innendørs.

Incheon internasjonale lufthavn ligger vest for den sørkoreanske byen Incheon, på øya Yeongjong-Yongyu på landets vestkyst. Øya var tidligere delt i de to øyene Yeongjong og Yongyu, men fyllinger mellom øyene gjør at de nå framstår som en.

Flyplassen er knyttet til fastlandet av Incheon International Airport Expressway, og en del av denne utgjør Yeongjongbrua, og den nybygde Incheonbrua som korter ned reisetiden til Songdo sør for Incheon by med vel en time.

Motorveien svinger innom Gimpo og forbinder dermed den internasjonale flyplassen med største nasjonale flyplassen. Flyplassen har ulike bussforbindelser til

Seoul og mange større byer i Sør-Korea. I tillegg finnes andre transportmuligheter som ferge mellom Yeongjong og Incheon og en egen limousintjeneste fra Seoul.

Jernbaneforbindelsen AREX har også forbindelse med Gimpo internasjonale lufthavn og med Seouls undergrunnsbane, Linje 5, som åpnet 23. mars 2007, og en videre forlengelse til Seoul stasjon åpnet i desember 2010.

Flyplassen fikk utmerkelsen «Best in Service Award in Class» på 1st International Conference on Airport Quality and Service av IATA og ACI og rangert på andre plass i «Best Airport Worldwide» etter Hongkong internasjonale lufthavn, foran Singapore Changi lufthavn.

Flyplassen ble også rangert som nummer en i verden av Airports Council International.