10 ting du aldri må gjøre på reise. Ikke vær dum, unngå turistfellene
Det er mange feil det er mulig å gjøre på reise. Her er listen du må unngå, ellers kan det bli både dyrt og ubehagelig.
De fleste av oss har vel gått i en turistfelle eller ti i løpet av livet. Det er ofte dyrt og irriterende, og ofte kan det føre til ubehaglige situasjoner. Vi har laget en liste over de tingene vi har lært i løpet av våre reiser. Kom gjerne med flere punkt i kommentarfeltet under:
1. Ikke bli praiet av ”taxisjåfører” som står i ankomst- eller utgangsområdet på flyplassen og spør om du trenger drosje. Dette er sjelden ekte taxier. Hadde de vært ekte taxier, så hadde de stått i taxikøen. Ofte har de ikke takstemeter og prisen blir gjerne deretter. Om du være dum nok til å sette deg i en slik ”taxi” så vit at sjåføren vurderer hvor han skal legge prisen ut fra samtalen dere har. Så når han spør deg om det er første gang du er i landet/byen, så kan jeg love deg at prisen stiger kraftig om du sier ja. Da antar han at du ikke vet hvor mye turen bør koste.
Har selv gått på denne to ganger. Den ene gangen måtte ”taxisjåføren” hente ”taxien” på en parkeringsplass ti minutter unna, så vi ble stående å vente lenge. Da vi ikke gadd å vente lenger og stilte oss i den vanlige taxikøen, så kom han og hentet oss og var rimelig sur ettersom vi hadde avtale med han. Dette var i New York. Den andre gangen jeg gikk på denne var i Polen. Det viste seg å være en ekte taxi, tror jeg, men han tok en omvei på femten minutter og han kjørte forbi hotellet vårt for at han ”måtte” fylle bensin. Vi satt i bilen i ti minutter mens takstemeteret gikk.
Ta heller ti minutter i taxikøen eller ta bussen, det lønner seg!
2. Ikke spis nær turistmål. Turistene er en honningkrukke for de som driver restaurant, og for de spisestedene som ligger nært attraksjoner så handler det om å få flest mulig inn og ut døren raskest mulig. Dette fører ofte til dårlig mat, dårlig service og ikke minst høye priser. Så ta deg heller en gåtur i bakgatene og se hva som finnes litt utfor allfarvei.
3. Ikke veksle penger på flyplassen. Trolig vil det være like lønnsomt å tenne på de. Gebyrene er høye og i tillegg så er vekslingskursene oftest absurde, så planlegg heller slik du sitter igjen med lite eller ingen kontanter etter turen. Og har du reist i Europa og sitter igjen med en bunke Euro, så er det vel mulig å bruke disse neste gang du skal på reise?
4. Ikke glem reiseforsikring. Dette burde strengt talt ikke være et punkt som var aktuelt å ta med i denne oversikten. Men det er faktisk mange som brenner seg skikkelig på dette hvert år. Og det kan fort bli snakk om regninger i hundretusen klassen og ting først går galt. Kjøp gjerne reisen med et kredittkort som har dette inkludert, så slipper du reiseforsikring som en ekstra utgift.
5. Ikke utelukk hostell. I Norge forbinder vi slike overnattingssteder med kakkelakker og skrekkfilmer. Men i mange land er nivået på mange av hostellene bedre enn flere hoteller. I tillegg er prisen vesentlig lavere. Gjør gode undersøkelser og les brukervurderinger før dere bestiller. Ofte er det også mer sosialt å bo på hostell, ettersom det ofte er møteplasser for mange som liker å reise.
6. Ikke book reisen for tidlig. Det er lett å bli ivrig når man først har bestemt seg for et reisemål. Men bestiller du for tidlig så ender du oftest med å betale for mye. Tre-fire måneder før reisen, så starter flyselskapene å regulere prisen ut fra etterspørselen. Å bestille før dette vil altså sjelden føre til noen besparelse, men trolig heller et tap. Om du starter å følge med prisen etter denne perioden starter, så kan du spare penger om du treffer i nærheten av bunnen.
7. Ikke glem å besøke turistkontoret. I de fleste større byer eller destinasjoner så har de turistkontor. Og du kan få veldig mye nyttig informasjon der. Det er veldig dumt å gå glipp av noe du absolutt burde ha fått med deg, og det er også kjedelig å miste rabatter på billetter og lignende. Så sett av tid til turistkontoret, det er oftest smart.
8. Ikke spar på kronestykkene, samtidig som du sløser med hundrelappene. Mange bestiller den billigste flyreisen, men glemmer å ta hensyn til ventetid på flyplass eller antall mellomlandinger. Realiteten er at ventetid på en flyplass gjerne medfører behov for mat og drikke, og da er besparelsen forsvunnet raskt. I tillegg spiser dette av tiden du kunne brukt til å være på ferie, og tid er også verdifullt. Så skal man først legge inn ventetid, så bør man spare tusenlapper om det skal være verdt det.
9. Ikke bruk en fast bookingtjeneste, spesielt ikke om du bestiller mens du er på reise. Ofte er det variasjoner i pris ut fra hvor i verden man bestiller fra og hvilke avtaler hver enkelt webside har. Så sjekk fire-fem stykker før du bestiller, slik du er sikker på å få beste pris.
10. Ikke kjøp inngangsbilletter eller lignende av folk som selger dette på gaten utenfor turistattraksjoner. Ofte er dette personer som har kjøpt et vist antall billetter de må bli kvitt, og de ser an pris ut fra hver person. Så om du sier du kommer fra Norge, så stiger prisen deretter. Videre så kommer de ofte med lovnader de ikke kan holde. Som at du slipper å stå i kø og lignende om du kjøper fra de og ikke ved inngangen. Dette er vanlig praksis utenfor Empire State Building i New York for eksempel. Du får tilbud om VIP-billett for å gå forbi køen nederst i bygningen, men problemet er at du møter på den sammen køen når du kommer til heisene øverst. Så dermed er du like langt. Så hold deg til autoriserte billettkontor. Et lite tips når det gjelder Empire State Building forresten; Reis dit første morgenen når mens du fortsatt har norsk døgnrytme. Da våkner du oftest grytidlig om morgenen amerikansk tid, og da er det kun du og noen få kinesere i køen. Så da går turen opp veldig raskt.