Slik får du en perfekt reise

Det er ofte de små detaljene som avgjør om reisen blir god eller dårlig. Her er triksene til de profesjonelle globetrotterne.

Det er lett å havne i situasjoner som man helst gjerne ville unngå når man er på reisefot. Det er egentlig ganske naturlig også, ettersom de fleste av oss er ute på reise bare en gang eller to i året. Men de som reiser ofte og som har opparbeidet seg erfaring, har lært av sine feil. Her er noen triks det er greit å ha i bakhodet når man er ute på tur.

1. Når du står i kø i sikkerhetskontrollen på flyplassen, så bør du alltid velge den køen der det er mest personer som reiser i jobbsammenheng. Dette ser du på antrekk og bagasje. For guds skyld, unngå køer med barn- og familier. De bruker år og dag på plukke ut ipader og datamaskiner ut av bagasjen. For å ikke snakke om å ta av og på belter og sko.

2. Når du sjekker inn på et hotell, spør alltid om det er mulig få et bedre rom. Om du smiler pent og er høflig så skjer det ofte at man blir oppgradert gratis. Dette er selvsagt avhengig av hvor fullt hotellet er, men ofte er det også stor forskjell på utsikt og støy for rom innenfor samme prisklasse, så be gjerne om slike ting blir tatt hensyn til om du ikke blir oppgradert.

3. Skal du på langtur og har mye bagasje, så ta bilde av kofferten og innholdet. Om det da skulle skje noe underveis og bagasjen forsvinner, så vil du få en mye enklere jobb opp mot forsikringsselskapet. De fleste forsikringsselskap betaler ikke ut helt uten videre, så kan du dokumentere hva du hadde med på reisen så slipper du mye ekstra arbeid.

4. Ha alltid med deg kontanter for krisesituasjoner. I mange land er fortsatt bruk av kort lite utbredt, og det kan være langt mellom minibankene. Husk at Norge faktisk er ganske unikt i denne sammenhengen. Det er ikke gøy å bli strandet i et fremmend land midt på natten. Så ha alltid med deg nok penger til en taxi hjem og en matbit.

5. Planlegg hvordan du best mulig skal få en behagelig flytur. Det går an å gjøre mye mer enn å kjøpe en bok på Narvesen før avgang. Fyll opp nettbrettet med filmer og serier. Ha med øreplugger, en pute og ikke minst, sørg for at du får vindusplass slik du kan legge hodet på vinduskarmen for å sove. Hver centimeter teller nå man er på flytur i mange timer og det er faktisk en av de få hodestillingene som kan fungere når man prøver å få en blund. Skal du på en virkelig langtur, så er det faktisk mulig å gå til lege å få ett par sovetabletter. De fleste leger er positive til dette i enkelttilfeller. Og får du sove ett par timer er dette gull verdt om man først skal sitte i 8-10 timer i fly.

6. Ikke fyll kofferten på utreisen. Du trenger alltid færre klær enn du tror. Når brukte du alle klærne du pakket med deg sist? Dessuten gjør shopping at det alltid er trangt i kofferten når man skal hjem uansett. Men en del ting bør du prioritere å ta med. Ha alltid med en jakke. Selv om man skal til et varmt land, så er det flere steder veldig kaldt om kveldene. Gode sko er også et must, det blir alltid en del gåturer på reise. En av tingene du kan vurdere å ta med ekstra av er sokker.

7. Vær tolmodig. Det mye som kan skje på reise, og ikke alt går an å unngå. Slapp av mest mulig, og ikke bruk energi på ting du ikke kan gjøre noe med. Du kan ikke endre på at flyet er forsinket eller at det er unger som griner i setet foran deg. Så prøv å gjøre det beste ut av situasjonen.