Funchal er hovedstaden i Madeira

Funchal er hovedstaden i den portugisiske autonome regionen Madeira. Det er også den største byen på øygruppa. Byen har nærmere 120 000 innbyggere (2011) , og den preges av turisme, som er stedets viktigste inntektskilde.

I tillegg dyrkes det sukker, og området har en stor vin- og spritproduksjon, samt møbelindustri. Havna har lenge vært viktig for skipstrafikken.

Historie

Det første godt dokumenterte besøket på Madeira var i 1420, og Funchal regnes som grunnlagt kort tid etter. Da øyene i 1425 formelt blei en provins under Portugal, blei hovedøya delt i to soner under ledelse av hver sin kaptein: João Gonçalves (med tilnavnet Zarco, «den enøyde») hadde sin base i Funchal, mens Tristão Vaz Teixeira holdt til i Machico noe lenger øst. I 1440 blei Machico erklært som hovedstad for provinsen.

I 1497 blei sonene slått sammen, og Funchal blei da hovedstad for heile øygruppa. Handelen blomstra, i første omgang med sukker. På begynnelsen av 1500-tallet var folketallet om lag 5000. En god del av disse var slavearbeidere fra Portugals kolonier i Afrika. I 1516 blei katedralen (Sé) i Funchal innvia.

Rikdommen førte også til at områdene rundt Madeira blei attraktive for sjørøvere. Myndighetene svarte med å bygge fort og vakttårn, noe som hadde effekt bare til en viss grad. Det følgende hundreåret var øya utsatt for ei rekke alvorlige angrep. I 1566 blei mer enn 300 innbyggere drept da over tusen pirater gjennomført et raid over flere uker. I 1620 tok den britiske sjørøveren John Ward 1200 fanger, som så blei solgt som slaver i Tunisia.

På begynnelsen av 1600-tallet fikk sukkerprodusentene på Madeira sterk konkurranse fra Brasil og Vestindia. Flere og flere gikk derfor over til vindyrking. Det tok imidlertid ei tid før dette blei en suksess. Britiske handelsmenn kom inn fra tidlig på 1800-tallet, dels med forretningsforetak og dels som ferierende «klimaflyktninger».

Funchal ligger i ei bukt og har sånn sett ei naturlig havn. Rundt 1895 blei denne ytterligere forbedra ved bygging av en molo mellom fastlandet og festningsklippa Loo Rock. Samtidig økte skipstrafikken over Atlanterhavet, og Funchal var et naturlig stoppested. Etter hvert utvikla det seg også en livlig turistindustri. I begynnelsen bodde de besøkende gjerne i britisk-eide herregårder (quintas). I 1891 blei imidlertid det første luksushotellet, Reid’s, åpna, og seinere har det gått slag i slag. Masseturisme kan vi likevel ikke snakke om før Madeira fikk flyplass i 1964.
Bybeskrivelse

Funchal sentrum ligger vakkert til i ei bukt, og byen brer seg oppover åssidene som et naturlig amfiteater. Den har en lang havnepromenade som delvis beskyttes av to moloer. I kvartalene innafor denne ligger bysentrum. Øst for dette finner vi Zona Velha, gamlebyen. Vest for sentrum ligger kilometervis med hoteller (Zona Hoteleira).